راهنمای بازدید از نقاط دیدنی مرودشت

یکی از شهرهایی که در دل ایران جا خوش کرده و حتما برای یک بار هم که شده باید از آن بازدید کرد، شهرستان مرو دشت است. مرو دشت که مهد تمدن کهن ایران زمین است، در استان فارس و چهل کیلومتری شمال شیراز واقع شده و از آب و هوایی معتدل و کوهستانی برخوردار است.

از نقاط دیدنی مرودشت

عکس-یکی از نقاط گردشگری مرو دشت
یکی از شهرهایی که در دل ایران جا خوش کرده و حتما برای یک بار هم که شده باید از آن بازدید کرد، شهرستان مرو دشت است. مرو دشت که مهد تمدن کهن ایران زمین است، در استان فارس و چهل کیلومتری شمال شیراز واقع شده و از آب و هوایی معتدل و کوهستانی برخوردار است.

نام «مرودشت» برگرفته از دشت‌ها و مرغزارهای سرسبز آن بوده، مرو در لغت به معنی چمن است و از نام شهر این مفهوم به دست می‌آید که مرودشت روزی از مرتع و چمن پوشیده بوده است.

عکس-یکی از نقاط گردشگری مرو دشت

پیشینه تاریخی این شهر، به هزاره پنجم پیش از میلاد مسیح (ع) می‌رسد و پژوهش‌ها حکایت از آن دارد که این شهر، از ماقبل تاریخ تاکنون مسکونی بوده است.

مرو دشت از تاریخی‌ترین و باستانی‌ترین مناطق ایران زمین به حساب می آید که با پیشینه کهن خود توجه پژوهشگران و باستان شناسان بسیاری را به خود، معطوف ساخته است.

اما دلیل آن که این شهرستان به یکی از عجایب گردشگری بدل شده است، در جاذبه‌های توریستی پر شمار آن است که از جمله آنان می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

نقش رستم:

نقش رستم از دیدنی های تاریخی مرو دشت

نقش رستم نام مجموعه‌ای باستانی در روستای زنگی‌آباد واقع در شمال این شهرستان است که در فاصلهٔ ۶ کیلومتری از تخت جمشید قرار دارد. این محوطهٔ باستانی یادمان‌هایی از ایلامیان، هخامنشیان و ساسانیان را در خود جای داده‌ است و از حدود سال ۱۲۰۰ پیش از میلاد تا ۶۲۵ میلادی همواره مورد توجه بوده‌است؛ زیرا آرامگاه چهار تن از پادشاهان هخامنشی، نقش برجسته‌های متعددی از وقایع مهم دوران ساسانیان، بنای کعبه زرتشت و نقش‌برجستهٔ ویران‌ شده‌ای از دوران ایلامیان در این مکان قرار دارند و در دورهٔ ساسانی، محوطهٔ نقش رستم از نظر دینی و ملی نیز اهمیت بسیار داشته‌ است.

در گذشته، نام این مکان سه ‌گنبدان یا دو گنبدان بوده‌ است که در بین مردم منطقه، به نام‌های کوه حاجی‌آباد، کوه استخر یا کوه نفشت نیز مشهور بود و احتمالاً نام نقش رستم پس از آنکه ایرانیان بین رستم، پهلوان شاهنامه و سنگ‌ نگاره‌های شاهان ساسانی ارتباط برقرار کردند به این مکان داده شد.

نقش رجب:

نقش رجب دیدنی

نقش رجب محلی است در ۳ کیلومتری شمال تخت جمشید مرودشت که در آن شماری نقش ‌برجسته از زمان ساسانیان برجای مانده‌ است. مشهورترین این کنده‌‌کاری‌ها کتیبه شاپور یکم در نقش رجب و کتیبه کرتیر در نقش رجب هستند. آرایش و لباس آن دوره به وضوح مشخص است، اما نقش اهورامزدا و صورت شاهان ساسانی در حمله اعراب تخریب شده‌اند.

بهشت گمشده:

بهشت گمشده نام منطقه‌ای خوش آب و هوا و سرسبز در شهرستان مرودشت و کامفیروز است. در گذشته مهمترین سودمندی آن برای روستاهای پایین‌دست استفاده از منابع آب برای مصرف شرب، کشاورزی و گردشگری موردی جوامع محلی بوده است وتا اواخر دهه ۵۰ برای شهرنشینان نامی نا آشنا بوده و کمتر مورد استفاده گردشگری فشرده قرار گرفت، اما از اوائل دهه ۶۰ این منطقه به تدریج توسط گروه‌های کوهنوردی و گردشگران طبیعت معرفی شد و به لحاظ زیبایی‌های خیره‌کننده و چشم‌انداز طبیعی منحصر به فرد، توسط بازدید کنندگان علاقه‌مند بهشت گمشده نامگذاری شد.

بهشت گمشده از دیدنی های طبیعی در مرو دشت

بهشت گمشده از دیدنی های طبیعی در مرو دشت

بهشت گمشده از دیدنی های طبیعی در مرو دشت

پل خان در مرودشت:

 

پل‌خان مربوط به دوره صفوی است و در مرودشت، که به وسیله الله‌وردی خان بر روی رودخانه کر بنا شده است.

بند امیر مرودشت:

 

پل بند امیر پلی تاریخی در جنوب شرقی مرو دشت است که بر روی رودخانه کر احداث شده است.

شهر استخر:

 

استخر از بزرگترین شهرها در دوران خود بوده که چهار دروازه داشته است. امروزه ویرانه‌های شهر استخر تحت عنوان تخت طاووس قابل بازدید است.

آبشار دشتک ابرج:

 

این مکان در ابرج مرو دشت قرار دارد که با این که از پتانسیل جذب گردشگر بالایی برخوردار است ولی به دلیل مسیر صعب العبورش کمتر کسی به آن جا سر می‌زند.

به غیر از این موارد شهر مرودشت پر از جاذبه‌هایی است که حداقل برای یک بار هم که شده باید طعم بازدید آن ها را چشید، جاذبه هایی چون: سد دوردزن، کوه چمگان و…

گزارش از ملیکا نصیری

 

برگرفته از: باشگاه خبرنگاران
گردآوری و تنظیم: ایران شهر پدیا